П’ятниця, 26 Квітня, 2024

На Рівненщині відновлять унікальну архітектурну пам`ятку

В селищі міського типу Гоща, що знаходиться в Рівненській області було передано на баланс сільської ради – садибу Валевських. Дана архітектурна споруда знаходиться в аварійному стані і потребує ремонту, пише rivne-future.com.ua

Громада села тепер сама зможе зробити там ремонт і більш привабливою для туристів. Цю інформацію для журналістів українських видань, повідомив Гощанський селищний голова Микола Панчук.

Зокрема, пан Панчук наголосив на тому, коли садиба була у власності районної ради, ми не могли ніяк її реставрувати, але зараз ремонт буде доведено до кінця і пам’ятка матиме привабливий стан, який оцінять туристи з України та ЄС.

Вперше про місцевість, де зараз розташований райцентр Гоща в Рівненській області, згадується в літописах ще в 1152 році. Саме в той час ці землі були подаровані Мурзі-Кирдей-Хану, яка прийняла християнську віру. Протягом багатьох століть вони побували у володінні і Речі Посполитої, і Росії, і Австро-Угорщини, і Директорії, і Радянської України, але не втратили своєї привабливості і культурної значущості. 

Як відомо з історичних документів, садиба поміщиків Валевських, яким з 1840-х років належав маєток в Гощі збудований в стилі Шале – цей напрямок в оформленні приміщень, яке характеризується обстановкою в дусі альпійських гірських будиночків, звідки і бере початок цей стиль. Дана споруда є єдиною на Рівненщині в даному архітектурному стилі.

Садиба Валевських розташована на території парку, “англійського планування”, загальна площа якого складає приблизно 7га. На жаль, незважаючи на те, що такий тип садибної споруди на території України зустрічається вкрай рідко, і парк, і саме шале давно занепали і заросли чагарником. Але як і раніше серед паркових насаджень можна зустріти реліктове дерево гінкго, яке іноді називають «динозаврових деревом», а також понад 30 видів рідкісних каштанів і ясенів, які дозволяють уявити, яким чудовим був парк в той час. Стара будівля шале знаходиться в глибині цього парку, і лише небагато чим нагадує про колишню доглянутості і велич.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.