Середа, 24 Квітня, 2024

Замки та фортеці Рівненщини

Рівненщина дійсно історичний край. Мандруючи її куточками можна сміливо поєднати відпочинок та жагу до пізнання минулого. Саме це пропонує зробити вам «rivne-future.com.ua».

Замки Рівненщини

Дубенський замок

"

У самому серці міста Дубно у Рівненській області знаходиться фортеця на річці Іква. Стіни Дубенського замку є очевидцями різноманітних історичних подій. Вони і досі зберігають пам`ять про славнозвісних особистостей, які у різні епохи проживали та гостювали у фортеці. Середньовічний архітектурний комплекс князів острозьких, Заславських, Сангушків та Любомирських входить до складу укріплень бастіонного типу. 1492 рік можна вважати офіційною датою зведення Дубенського замку. У XVI ст. у фортеці було 73 гармати. Їхня кількість постійно зростала за рахунок власної приватної ливарної майстерні. За весь період свого існування Дубенський замок ніхто не зміг завоювати приступом.

"

Перша згадка про цю споруду датується XIII століттям. На початку XVII століття замок зазнав повного оновлення Янусом Острозьким. Він вирішив видозмінити його у стилі пізнього ренесансу. Острозький замок – феноменальний фортифікаційний ансамбль Волині. У первозданному вигляді збереглися Вежа Мурована (XIV століття), Кругла башта (XVI століття), Богоявленський собор (XV-XVI століття), надбрамна дзвіниця (1905) і фрагмент стін. Замок князів Острозьких – це нерегулярне укріплення. Його планувальна конфігурація обумовлена високим пагорбом, який домінує над широкою долиною річки Вілії. Найдревнішою спорудою на пагорбі є Вежа Мурована.

Мандруючи по Острозі, буде колосальним злочином не відвідати «Острозьку академію», музеї острозьких, не побувати у Татарській та Луцькій башні (XVII ст.), у Новій башні (XV ст.). Остання – неповторний в Україні зразок однобаштового замку, який зберігся до наших днів. Загалом, про Острог можна писати дуже багато. А це означає, що сюди потрібно їхати як мінімум на один повноцінний день. Історія не любить швидкості.

Троїцький монастир-фортеця

"

Якщо від`їхати від Острога на 3 кілометри можна наткнутися на с. Межиріч (1386 р.). Тут просто неймовірна панорама та місце для захоплюючих селфі: на фоні земляних валів, всемогутніми стінами та вежами повстає Троїцький монастир-фортеця (XV-XVII ст.), де можна побачити ікону XVI ст. «Богоматір». Монастир створили князі Острозькі. Якщо не бачити цю святиню на власні очі, то і не спаде на думку, що насправді це фортеця. Церква входить до складу оборонної системи, з усіх сторін її оточують високі мури з вежами, які прикрашені ренесансним декором. Стіни дивного монастиря досягають 1,5 метра в товщину та до 8 метрів в висоту.

Тараканівський форт

"

Ця фортеця – архітектурна пам`ятка XIX століття, знаходиться біля села Тараканів Дубенського району, що на Рівненщині, в колоритній місцевості над рікою Іква. Поблизу проходить траса автомобільного призначення Київ-Чоп. Історія інколи залишає багато слідів, а іноді буває і таке, що не завжди піддається законам природи і людському мисленні. Форт вже давно поринув у «мертвий сон». Але так тільки здається…

Саме сюди мандрівники приїжджають походити по підземеллях, дізнатися щось нове з історії та послухати легенди та розповіді про привидів.

За своєю формою Тараканівський форт – це ромб зі сторонами до 240 метрів. Ззовні його оточує глибокий ров із земляними валами, які укріплені могутніми стінами. В центрі форту знаходиться двоповерхова казарма, до якої ведуть чотири підземні ходи, які прокладені під другим земляним валом. У давнину там були приміщення житлового та господарського призначення для артилерійської роти та штаб коменданта форту. По всьому периметру форту є 105 безпечних казематів, і щоб туди дістатися, потрібно було обійти подвійну лінію оборонних рубежів.

Форм мав не малий гарнізон (у казематах можна було розмістити аж 800 людей) та був добре озброєний (далекобійні гармати великого калібру). У XX столітті форт був в`язницею.

Наразі споруда у занедбаному та в аварійному стані. Проте атмосфера тут просто неймовірна. ЇЇ неодмінно потрібно побачити на власні очі.

Багато замків на Рівненщині вже просто неможливо так називати. Часто, це вже руїни, які потрібно ретельно доглядати. Проте і такі залишки, які дійшли до наших днів, потрібно досліджувати.

Руїни Замку в с. Новомалин Острозького району

"

Він датований наприкінці XIV-поч. XV ст., заснований князем Свидригайлом. Територія його місцезнаходження була настільки безлюдною, що його ще часто називали «Глухим» і за своїм призначенням – це мисливський замок. Близько 1430 р. Свидригайло, замок у якості подарунку презентував його своєму служникові Малинському. Аж до початку XIX століття замок був власністю родини Малинських.

На жаль, період Великої Вітчизняної війни замок не витримав. Його зруйнували.

Замок у м. Корець

"

Його засновники – князі Острозькі. У першій половині XVI століття він був укріплений мурами, був побудований міст. У XVII-XVIII ст. замок зазнав колосальної реконструкції. Князь Чарторийський перебудував його до невпізнанності. Замок набув рис світської архітектури та переродився у палац. У 1832 році палац постраждав під час великої пожежі, після якої вже не відбудовувався.

Хоча це руїни, проте це дійсно родзинка Кореччини. Сюди можна приїхати та полазити до схочу. Але пам`ятайте про правила безпеки.

Замок Чарторийських

"

У Клевані знаходиться замок, який заснований у 1475 році князем Федором Чарторийським. У 1620-30-х роках тут був госпіталь. Під час його реставрації у 1632 році його передали єзуїтській колегії. З 1773 року  Клеванський замкий був порожній та сумував до початку XIX століття. В 1836 році його знову перебудували.

Наразі, зруйнована східна стіна, приміщення потребує колосальних реставраційних та ремонтних робіт.

Руїни замку в с. Губків Березнівського району

"

с. Губків – найдревніше поселення Волині. Замок князів Семашків розташований на правому, крутому березі р. Случ, на високій гранітній скелі. На місці цих руїн колись височів мурований замок, який у 1623 році звів князь Костянтин Семашко. Замок зруйнували шведи у 1708 році та більше відновлюванню не підлягав.

Замок (руїни) в с. Тайкури Рівненського району

"

Він був зведений наприкінці XVI – поч. XVII століття на місці колишнього дерев`яного. Засновник замку – Ю. Вишневецький. Після родини Вишневецьких замком володіло чимало людей. Останні з них, Еллінські, при яких замок охопило полум`я і він згорів у 1825 році.

Земляні вали замку в смт. Степань Сарненського району

"

Перша писемна згадка про місто степань датується 1292 роком в Іпатіївському літописі. Степанський замок протягом п`яти століть належав багатьом славнозвісним князям – Острозьким, Любомирським, графу Потоцькому. В середині XVIII століття замок пережив свій занепад та втрату свого стратегічного призначення.

Палац в смт. Млинів

"

Його звів граф Ходкевич у 1708 році за архітектурними кресленнями Єфраїма Шредера, який служив при дворі польського короля Станіслава Августа. Це була одна з найбільших резиденцій польської аристократії на Волині. Наразі, у стінах палацу, знаходиться Млинівський районний краєзнавчий музей.

Палац в с. Великі Межиричі Корецького району

"

Він збудований у 1789 році на прохання графа Яна Стецького архітектором Домініком Меліні. Палац був основною будівлею ансамблю, до складу якого входили паркові споруди та службові флігелі. В 1968 році палац суттєво постраждав від пожежі. Наразі там знаходиться школа-інтернат.

Для чого їхати до країн Європи та захоплюватися іноземними замками, коли у нас під носом, є свої історичні будівлі. Повірте, вони нічим не гірші від свої закордонних аналогів, а можливо, навіть і кращі. Хай трішки занедбані, проте наші, рідні. Неодмінно потрібно знайти час та поринути у історичну мандрівку Рівненщиною.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.