Середа, 24 Квітня, 2024

Як з часом змінювався Парк "Лебединка" у Рівному?

 

Одним із найромантичнішим місць у Рівному є парк Молоді. Проте рівняни частіше називають його «Лебединка». І це не дивно, адже у теплу пору року, на озері плавають прекрасні лебеді. Далі розповідає «rivne-future.com.ua».

Палац Любомирських

На цьому місці, у XVIII столітті, милував око всіх жителів палацово-парковий ансамбль князів Любомирських. Палац стояв на острові, з`єднуючись із вул. Замковою підйомним мостом. Навколо палацу були розкішні сади, різні надвірні будівлі, пороховий погреб.

 

 

Пройшли роки обміліли і зникли стави в центральній частині міста. У 1970-ті рр. на площі 8 га було закладено парк.

За свою історію парк мав декілька назв: Молодіжний, Комсомольський, парк Молоді. Але завжди паралельно звучала назва «Лебединка».

 

"

 

У 2010 році міська влада планувала перейменувати парк Молоді, відомий як «Лебединку», на честь колишнього мера міста Віктора Чайки.

Провівши опитування серед рівнян, посадовці все ж залишили колишню назву, адже за неї було більше голосів.

Під час цього опитування були і інші версії назви парку: Народний, парк «Суренж» (в честь колишньої назви міста), Парк ім. Миколи Кузнєцова, «Замковий», Либідь, Молодіжний, Любомирський (в пам`ять про володарів палацу).

З 2010 року парк зазнав колосальних змін. На капітальний ремонт парку та водойми у 2010 та 2012 році були виділені чималі кошти. У планах було покриття асфальтом доріжок, встановлення нових бордюрів, лавочок.

Крім того, у 2010 році, місцева влада кардинально взялася за відновлення функціонування водоспаду на озері лебедів в парку Молодіжний. Адже водоспад виконує не лише декоративну функцію, тут встановили потужний, сучасний насос, який підтримує циркуляцію води в озері. Таке рішення дозволило наситити воду киснем, тим самим зменшити процес «цвітіння води». Фонтан був облицьований мармуром, який привезли із Закарпаття.

 

"

 

У 2012 році у парку Молоді встановили декілька оригінальних металевих конструкцій: «Закохані лебеді» та «Весільна карета», у вигляді серця. На даний час, вони є пам`ятним місцем  зустрічей усіх закоханих та весільних фото сесій для молодят.

 

"

 

Алея кованих скульптур

У травні 2014 року на День Матері, саме з появою металевої скульптури «Диво-Даринки» і починається історія Алеї кованих скульптур у парку.  Ковалі нашого міста разом з майстрами українського та світового ковальства створили надзвичайні твори мистецтва. Казкові та веселі, замислені та не дуже – композиції, що показують людські цінності в сюрреалістичному стилі:

 

"

 

«Даринка» – на її волоссі можна побачити сотні прикрас, які є символом природи, яка дає людям свої дари.

Карусель «Дитячі пустощі» – на горі скульптури хлопчик та дівчинка з крильцями тримаються за руки.

«Металеве серце» – величезне серце, яке прикрашає сорок одне маленьке серце, виконаних у різноманітних ковальських техніках.

«Пожежник-рятувальник» – пожежник з врятованою дитиною.

«Життєві цінності» – гігантські долоні, з яких проростає символічне дерево, на якому розмістилися сім головних цінностей: любов, духовність, мир, милосердя, час, достаток і сім`я.

«Мова риб» – як відомо, риби мовчать. Тому, це символ дії, праці, творіння.

«Театр абсурду» – балерина, яка має не привабливий вигляд, управляє масками-емоціями.

У 2019 році з`явилася нова скульптура дівчат, які схожі на танцюристок. У рівнян вона викликала неоднозначне враження: комусь сподобалася, а хтось вважає її занадто вульгарною. Сенс цієї скульптури у тому, що краса буває різною.

Подивитися на скульптури можуть усі бажаючі. До того ж, у переддень фестивалю «Металеве серце», який проходить у Рівному щороку, на алеї оселяється новий мешканець.

«Писанковий сад»

З 2016 року у парку Молоді, на Великодні свята з`являється «Писанковий сад». Писанки, розміром 1 метр і 30 сантиметрів декорують та розписують вчителі та учні дитячої художньої та загальноосвітніх шкіл. Вони є феноменальними тим, що жоден регіон України не має таких красивих, і таких великих писанок, до того ж рукотворних.

 

"

 

Алея металевих знаків Зодіаку

У 2019 році, поблизу Краєзнавчого музею, повернулися на алею металеві знаки Зодіаку. Так, саме повернулися. Адже рік тому, у серпні 2018 року, директор підприємства «Рівнебудпостач» Ніна Крока подарувала місту 12 металевих знаків Зодіаку. Згодом, на скульптури почали вилазити і діти, і дорослі для гарних та яскравих знімків. Конструкції деяких скульптур не витримали і пошкодилися. Тому і було прийнято рішення їх прибрати. Проте, очільник міста, Володими Хомко, приніс вибачення від всіх рівнян Ніні Кроки, пообіцяв скульптури взяти на баланс міста та розмістити таблички біля алеї про заходами заборони.

 

"

 

І отже, зараз, ми можемо милуватися цими знаками у парку Молоді і обов`язково відшукати свій.

Лебеді озера

Не можна оминути своєю увагою і корінних жителів парку, завдяки яким і називається він «Лебединка». Звісно, це ж лебеді. Старожили міста Рівне пам`ятають ще роки, коли на водоймі плавали пара білих та пара чорних лебедів.

На сьогоднішній день, у затишному будиночку, який знаходиться посеред озера, живуть у теплий період року, пара білих лебедів. Також на озері можна побачити зграю качок та чайок, які не проти поласувати чимось смачненьким.

 

"

 

Поруч з дитячим майданчиком, у теплий період року, діє літня сцена. Присівши на лавицю, що розташовані по-колу, рівняни та гості нашого міста можуть, у вихідні дні, насолодитися творчістю місцевих артистів, акторів, гуртів, поетів.

У 2018 році, у День Європи, під час фестивалю «Музейні гостини» в парку Молоді урочисто відкрили ще один водограй. Він є аераційним, тобто насичуватиме воду у озері, на Лебединці, киснем. Ще він буде світитися у вечірній час.

 

"

 

Наше місто набуває популярності і через цей парк. Адже не в кожному місті України можна в центрі побачити невеличке, привабливе озеро, з розкішним парком навколо, з романтичними лебедями.  Тут шумно, гамірно від дитячого сміху і водночас тихо та спокійно від води, дерев, кущів, трав. Серед мегаполісного життя, магазинів, салонів, супермаркетів у Рівному, дійсно є місце, де можна сховатися. І знаходиться воно у центрі.

Недаремно саме тут любить гуляти та розважатися молодь, проводять різноманітні фестивалі.

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.