Четвер, 25 Квітня, 2024

Бути чи не бути: яке майбутнє чекає на радянські скульптури біля "Авангарду"?

Навколо стадіону “Авангард” виникало безліч запитань та проблем: реконструкція, терміни здачі, фінансування тощо. Але, всі забули про бронзові скульптури спортсменів, які декілька років поспіль стояли біля стадіону. Далі розповідає “rivne-future.com.ua“. 

Рівненські скульптори вважають, що вони є надзвичайно цінними для міста та рекомендують транспортувати їх у Краєзнавчий музей. Працівники музею, в свою чергу, наголошують, що для такої дії необхідно здійснити експертизу. 

Міська влада сумнівається, що ці скульптури є шедеврами мистецтва, а директор стадіону має намір змінити їхню звичну локацію. 

Наразі, через реконструкцію стадіону скульптури спортсменів прибрали. 

Згадаємо трішки їхню історію. Автором скульптур волейболісток та баскетболістів є Олександр Черницький – скульптор радянської епохи, його роботи можна побачити у Третьяковській галереї. 

Ці скульптури “нічийні”, тобто не перебувають у власності будь-якої установи міста. 

За словами директора стадіону, скульптури не перебувають на балансі спортивного закладу. Чи повернуться вони на своє звичне місце, ще не знає. 

Голова обласної спілки художників, автор пам’ятників Шевченку та Петлюри у Рівному Петро Полодець вважає, що скульптури є цінними, тому що представляють радянську епоху. 

Відомий митець рекомендує поставити їх на облік і передати на баланс Краєзнавчому музею. А найкращим варіантом для скульптур було б перенесення їх на подвір’я майбутнього художнього музею в Рівному. 

На одній скульптурі є надпис “Скульптори – Черницький і Талько. Ленінград. 1959 рік”. Про другого автора інформації в архівах та Інтернеті немає. 

Де ж зараз знаходяться скульптури? На своїй сторінці у Фейсбук, заступниця міського голови Рівного Галина Кульчицька повідомила, що їх транспортували на територію дитячої художньої школи тимчасово. По-завершенню ремонтних робіт на стадіоні “Авангард” скульптури повернуть на свою звичну локацію. Хоча директор стадіону проти. Побачимо. 

До слова, зараз надзвичайно радіють викладачі та юні художники школи. Все таки, це неймовірний наочний матеріал для навчального процесу. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.