Понеділок, 29 Квітня, 2024

На Рівненщині може зникнути легендарна «Кукушка»

Чиновники на Рівненщині в роздумах, стосовно того, що робити, якщо, вузькоколійка «Антонівка-Зарічне» все ж не буде відновлена. В такому разі існує думка замінити її двома автобусними рейсами, але натомість чиновники підкреслюють, що до останнього будуть боротись, щоб залізниця, що возить людей більше століття все ж працювала, повідомляє Rivne-future

Вузькоколійка «Антонівка-Зарічне» є унікальною в Україні, в народі її назвали –  «кукушка» і діє вона вже понад 115 років. Через постійну нестачу фінансування вона вже декілька років поспіль стоїть під загрозою закриття. Щоб її зберегти та зробити безпечною для пасажирів, в неї необхідно вкласти значну суму коштів, ціна питання – 100 мільйонів гривень.

Закривати «кукушку» є досить непопулярний метод, тому що це не просто залізниця, а душа Полісся. Але ще гірше, що може прийти момент, коли «кукушка» сама зупиниться серед лісу. Нещодавно питання діяльності вузькоколійної залізниці виносилось на розгляд комісії гуманітарної політики Рівненської обласної ради. Один з варіантів продовження діяльності залізниці був – перенесення вузькоколійки з балансу Львівської залізниці  на баланс облради. Але технічно це є дуже важко.

Поки вирішують, хто відповідальний і де взяти кошти на функціювання залізниці, сама залізниця дає тривожні дзвінки. Нещодавно відбулась надзвичайна ситуація на вузькоколійці, а саме один з вагонів зійшов з рейок.

Львівська залізниця не в захваті від історичного пам’ятника, так як фінансово вузькоколійка асоціюється лише з боргами і давно не є рентабельною. Утримання вузькоколійки обходиться 19 мільйонів гривень в рік. І варіант передачі на баланс іншого відомства Львівська залізниця могла цілком серйозно розглянути, але як повідомляє , начальник обласного управління інфраструктури та промисловості Федір Місюра:

«Якщо говорити по передачу вузькоколійки на баланс обласної адміністрації, то обласна адміністрація точно не зможе її взяти на свій баланс, тому що це має бути комунальне підприємство. Тому це може зробити тільки обласна або районні ради. Як варіант розглядалося питання надання або передачі двох автобусів для забезпечення перевезення у разі закриття.»

Чиновники не хочуть також закривати об’єкт, тому що сама вузькоколійка занесена в список історичних надбань області. І сам лозунг туристичної кампанії: « У край «бурштинових» легенд відвезе «Кукушка»», – втратить любий сенс.

Вузькоколійка «Антонівка-Зарічне» має також більш і прозаїчніше значення, без діяльності маршруту вузькоколійки від світу відрізаються багато сіл Зарічнянського та Володимерецького районів. Особливо критично це відчутно під час великих снігопадів та стихійних явищ. Тоді «кукушка» відверто рятує місцевих мешканців від ізоляції.

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.