Четвер, 28 Березня, 2024

Історія Рівного «створена» цеглою

Ці невеличкі скарби давньої архітектури міста нехай і не є світовими шедеврами, проте для Рівного – це оригінальні пам`ятки, які не тільки бережуть чиїсь таємниці, а й можуть розповісти про цілу епоху. Кожен зруйнований будинок, наче спалений аркуш з сивої давнини нашого міста. Далі розповідає «rivne-future.com.ua».

Де можна в Рівному зустріти такі будинки?

"

Звернувши з головної вулиці міста в глибину старих вуличок, одразу ж впадають в око будинки з оригінальним цегляним декором. На перший погляд вони всі однакові, хоча якщо уважніше придивитися, можна побачити які вони різні та цікаві.

Нам дуже пощастило, що у Рівному ще можна зустріти такі будинки. Хоча з кожним днем їхня кількість зменшується. Якщо час не зміг їх зруйнувати, це зроблять прихильники «осучаснення» та модернізації міста і просте банальне недбальство.

Найцінніші об`єкти цегляного стилю – це окремі будинки по вулиці 16 Липня, військове містечко, окремі будинки по вулиці Дубенській, і ті, що розкидані в районі пивзаводу. Деякі з них прекрасно збереглися до наших днів. Феноменальним зразком була будівля колишньої електростанції Любомирських на Замковій, яка нині закрита прибудовою.

Цегляний стиль в архітектурі

"

Він прийшов у наше місто в кінці XIX – на початку ХХ століть. Основне, чим він відрізняється від інших стилів це – абсолютна відмова від покриття фасадів будівель штукатуркою і повсюдне використання декору з цегли. Основоположником цегляного стилю є нідерландський архітектор Генрик Петрюс Берлаге, який вперше показав всі можливості цегли та каменю. Цей стиль поширився у Західній Європі, пізніше на його заміну прийшов модерн. Наступницею цього стилю стала Російська імперія, яка широко використовувала його при зведенні споруд промислового та військового призначення. А з кінця XIX століття – в житловій забудові.

Рівне цегляне

Рівненські історики і дослідники усвідомлюють цінність та особливість такої місцевої забудови, як і необхідність її збереження.

"

Найбільше таких будинків збереглося у колишньому передмісті Воля (зараз район пивзаводу), на вулицях Дубенській і Дорошенка, в районі центрального ринку. Трапляються вони і в центрі міста, зокрема на вулиці 16 липня. Можна спостерігати які вони вже обшарпані та занедбані, деякі взагалі скоро обваляться. Проте всі вони є родзинкою старого Рівного.

Багатьом з них вже перевалило за сотню. На перший погляд, для будівель, це не так і багато, але вони і є ті останні монументи, які сьогодні презентують старе Рівне, дають змогу побачити наше місто в минулому і є цікавими для туристів. Саме від них і віє дух старовини.

Прикладом цього є вулиця Дубенська, де збереглося ще багато феноменальних будинків у цегляному стилі кінця XIX століття. Одним із них є будинок №31 1895 року побудови. На ньому є табличка, яка повідомляє, що це будинок сім`ї Мусманів.

"

Під час правління Російської імперії, а потім і Польщі така забудова у цегляному стилі зустрічалася вздовж сучасної вулиці Соборна, від Свято-Воскресенського собору до ринку. Прикро, але під час війни, у післявоєнні роки і під час недавніх реконструкційних робіт на вулиці Соборна, чимало таких будинків зруйнували.

Краса цегляного орнаменту

Однією з особливостей будинків, які звели на початку ХХ століття в цегляному стилі, є те, що вони мали нестандартну конфігурацію, тому що мали втиснутися в уже наявну на вулиці забудову. Не рідко їх будували стіна до стіни. На старих світлинах повоєнного Рівного, та і зараз, можна спостерігати будівлі з глухими стінами, до яких колись упритул було зведено інший будинок.

Будинки цегляної архітектури були переважно малоповерховими. Це пов`язано з тим, що до приходу Другої Речі Посполитої була введена заборона на будівництво будівель вище двох поверхів. Проте у кожного правила є винятки – будівлі комплексу військового містечка. Саме цей комплекс дійшов до нас у первозданному вигляді.

"

Такі будинки мали кілька входів, але головний завжди знаходився по стороні центральної вулиці. Перші поверхи відводили під магазини, майстерні, аптеки тощо. На верхній проживали самі власники або здавали в оренду кімнати. Оздоблення фасаду у кожного був особливим. Генії цегляного декору з трепетом викладали такі орнаменти, що там, де вони співіснують донині, і тепер дивують та вражають.

Промислові будівлі та металевий декор будинків

Не тільки житлові будинки зводили у цегляному стилі. Багато було і об`єктів промислового значення: залізничний вокзал з складами, млини. Одними із захоплюючих, які і досі є на вулиці Коперника, є корпуси пивзаводу Бершглос.

"

Невід`ємною частиною цегляних будинків є металеві елементи, які активно використовували майстри – мереживні бляшані дахи над входом, балконні перила, ковані балкони. Вони гармонійно поєдналися з цегляними візерунками і дивують своєю красою і величчю і досі.

На превеликий жаль, будинки в цегляному стилі в Рівному не визнали пам`ятками місцевої архітектури (правда є винятки). Тому власники сильно не переживають за збереження їх автентичності. Правда, є ті, з кого можна брати приклад – організатори оновлення корпусів пивзаводу, при якому було максимально збережено первозданний цегляний декор. Також на вулиці 16 Липня можна побачити старовинні будинки з цегли.

Як оповідають місцеві краєзнавці, мовляв, з приходом Другої Речі Посполитої польська верхівка влади, вважаючи цегляний стиль російським, у наказовому порядку вимагала від власників будинків штукатурити фасади. Проте деякі науковці вважають таке твердження помилковим. На сьогоднішній день поляки бережуть і цінують такі будівлі, і ні в якому разі не покривають фарбою та не очищають фасади.

Прикро усвідомлювати, але у Рівному все навпаки – під виглядом оновлення нищаться родзинки давньої забудови. Хоча, прогулюючись старими рівненськими вуличками, зовсім несподівано можна відкрити для себе величезну сторінку з історії нашого прекрасного міста. Може і в Рівному колись зрозуміють яким чином потрібно ставитися до архітектурної спадщини минулого покоління. Аби вона не залишилася тільки на фотографіях.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.