Понеділок, 27 Вересня, 2021

Їжа – це мистецтво: про лабораторію інноваційних харчових технологій у Рівному

Цього року у місті Рівне почав діяти новий навчально-практичний центр «Лабораторія інноваційних харчових технологій». Лабораторія готує майбутніх професіоналів в  сфері кулінарії та обслуговування: кухарів, кондитерів, офіціантів та барменів. 

До слова, це вже 24-й навчально-практичний центр у Рівненській області. Про це йдеться на офіційному веб-сайті Рівненської облдержадміністрації, повідомляє «rivne-future».

Чим унікальний новий навчальний центр у Рівному? 

«Лабораторія інноваційних харчових технологій» оснащена найновітнішим обладнанням. Тому учні, які тут навчаються, мають усі необхідні для роботи інструменти. Вони також тут здобувають корисні навички, які в майбутньому їм обов’язково знадобляться. 

За словами начальника управління освіти і науки Рівненської ОДА Петра Кожевського, перед студентами Вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі відкриваються великі можливості для розвитку своїх знань і навичок. Крім того, головна особливість нового навчально-практичного центру полягає в тому, що сюди на навчання і підвищення кваліфікації будуть приїжджати майстри з усіх міст України. Петро Кожевський додав, що кожен учень цього новітнього закладу має особисте, спеціально обладнане місце для роботи. Тому інші освітні заклади можуть багато з цього навчитися. 

Новий навчально-практичний центр «Лабораторія інноваційних харчових технологій» зовсім не схожий на більшість освітніх закладів, де також готують майбутніх спеціалістів. Заклад оснащений сучасним, новітнім обладнанням, яким сьогодні користуються кухарі провідних ресторанів. Тут, до прикладу, учні можуть за одну хвилину приготувати у хоспері (піч-гриль) перепілку, яку перед цим ідеально замаринували. Яблучні чіпси вони сушать за технологією су-віді, рис варять у спеціальних рисоварках, а м’ясо коптять виключно у коптильнях. 

До речі, під час відкриття нового Рівненського навчально-практичного центр «Лабораторія інноваційних харчових технологій», яке відбулося вісімнадцятого березня 2021-го року, усі присутні мали змогу побачити увесь процес приготування страв на новітньому обладнані. Також гості могли продегустувати страви, приготовленими професійними кухарами та учнями навчального центру. 

На базі цього навчального центру кваліфікацію проходять кухарі 5-го розряду та перекваліфікацію – майстри з усієї України. Кожен кухар знайомиться із сучасними та актуальними вимогами щодо оформлення страв, поєднання продуктів харчування, оцінкою якості продуктів за новітніми виробничими технологіями і методологією проєктування рецептур. 

Варто згадати, що у 2012-му році в Рівному відкрили кондитерську лабораторію, яка тоді коштувала 2 мільйони гривень. З того часу учні, які навчаються за спеціальністю кухар-кондитер, також використовують новітнє професійне обладнання: тістоміси, пекарські шафи, шафи для тіста та кондитерські аерографи. 

Загалом місто Рівне має чим гордитися, адже по сьогодні воно залишається у лідерах серед інших регіонів України по кількості навчально-практичних центрів. 

Latest Posts