П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Дочекаються чи ні рівняни на безготівкову оплату проїзду?

Про електронний квиток в громадському транспорті Рівного балачки точаться вже тривалий час, пише Рівне Майбутнього. Варто тільки пригадати про законодавство – вже більше двох років в країні діє Закон, який дає дозвіл на впровадження нового виду оплати проїзду в громадському транспорті. Мова йде про електронний квиток, основна мета якого – полегшити життя як самим водіям громадського транспорту, так і пасажирам.  

Тож, якщо раніше впровадити електронний квиток в транспорті багатьом українським містам не давало вітчизняне законодавство, то тепер впровадити нову систему проїзду можна цілком легально. Однак що ми маємо сьогодні? Свобода дій в цьому плані є, а електронного квитка в нашому місті й досі не впровадили. 

Електронний квиток у Рівному: валідатори встановлюють вже кілька місяців 

1

Влітку минулого року міські чиновники заговорили про те, що восени в деяких міських тролейбусах незабаром встановлять валідатори, без яких неможливо сканувати електронні квитки. Конкретніше – їх мали встановити в жовтні 2019-го. Однак час минає, стартував 2020-й, а довгоочікувану новинку й досі не встановили.  

В чому головна проблема: коментарі рівненського мера 

2

Міський голова Рівного коментує затримки із впровадженням електронного квитка в Рівному наступним чином. Мовляв, ніяк не можуть чиновники в електронній програмі налаштувати можливість пільгової оплати проїзду для рівненських школярів та студентів. Мова йде про оплату проїзду наполовину, адже ці категорії є пільговими і оплачують тільки 50% від загальної вартості проїзду.  

Та проблеми, за словами міського голови Рівного, виникли не тільки з цим питанням. Володимир Хомко зазначає, що над запуском нової оплати проїзду в місті працює не одна організація, а одразу декілька, відтак прискорити процес не вдається. Йдеться про тролейбусне управління, VISA Україна, Simbol Transport, а також Ощадбанк. 

Звісно ж, в мерії висловлюють надію на те, що налагодять цей процес якомога швидше, однак поки достеменно не знають, коли ж рівнянам слід чекати на початок роботи нової системи оплати проїзду.  

Пілотний проєкт електронної оплати проїзду в Рівному 

2

Раніше в міській раді неодноразово наголошували на тому, що система безготівкової оплати проїзду в Рівному має бути експериментальною. Насамперед, розробники проєкту е-квитка спільно з міською радою хочуть визначити, чи буде така система оплати проїзду користуватися попитом серед містян та гостей нашого міста. Початково планувалося, що валідаторами для зчитування електронних квитків обладнають у двадцятці рівненських тролейбусів (із загальної кількості – 68 тролейбусів).  

Як планувалося, пілотний проєкт у Рівному мали реалізувати впродовж шести місяців спільно з компанією “Visa Україна”. Саме ця організація сьогодні представляє міжнародну банківську систему. 

Оплатити проїзд можна буде за допомогою будь-якої банківської картки або ж за допомогою зчитування qr-коду через смартфони. Разом із тим в Рівному не збираються повністю відмовлятися від паперової оплати проїзду і навіть після впровадження оплатити проїзд в транспорті можна буде і звичайним паперовим квитком.  

Якщо перші результати від реалізації електронного квитка будуть успішними, то у міській раді обіцяють встановити валідатори і в інші тролейбуси. Також планують зобов’язати перевізників обладнати такими ж валідаторами для зчитування електронних квитків і автобуси, аби зробити оплату проїзду для рівнян ще зручнішою.  

Сам пілотний проєкт мав би складатися з кількох основних етапів: 

  • Перший етап: створення нормативно-правових актів, необхідних для реалізації  пілотного проекту, визначення переліку учасників пілотного проекту; 
  • другий – запуск і реалізація пілотного проекту, контроль за функціонуванням пілотного проекту  та його популяризація; 
  • третій – оцінка результатів пілотного  проекту та їх оприлюднення. 

А що буде з кондукторами? 

Міський голова запевняє, що не планує звільняти кондукторів, які сьогодні працюють в громадському транспорті Рівного. Навіть тоді, коли всі рівняни навчаться користуватися електронною системою оплати проїзду, кондуктори будуть виконувати функцію контролерів, аби слідкувати за тим, як містяни оплачують проїзд. Адже самі штрафи за неоплачений проїзд є зовсім мізерними і насправді майже не пробуджують свідомості у населення.  

Е-квиток у Рівному: хроніка обіцянок 

е

Ще в далекому 2016-му році на сайті голови міського голови Володимира Хомка з’явилися коментарі про впровадження електронного квитка.  

Спочатку мова йшла про пропозицію від корейців, які хотіли впровадити електронний квиток за свої кошти. Йшлося про п’ятнадцять мільйонів доларів, купівлю декількох нових тролейбусів для Рівного, обладнання всього транспорту необхідними GPS-навігаторами. Однак головне – це впровадження універсальної пластикової картки, багатофункціональної, яка б значно полегшувала оплату проїзду в міському громадському транспорті.  

Спершу Рівненська міська рада начебто непогано ставилася до пропозиції від корейців і наче підтримала таку ідею. Та вся справа закінчилася на етапі обговорень і далі за балачки так і не пішла.  

Міський голова наче “загорівся” ідеєю впровадити електронний квиток і з метою вивчення цієї системи чиновники Рівного навіть поїхали до сусідніх українських міст, де така система вже працює. Справа зайшла навіть за межі держави – чиновники побували в закордонних містах, наприклад, в Талліні. 

Так, на балачках та обіцянках, настав 2020-й рік, а електронного квитка в Рівному і досі нема. А тим часом електронний квиток запустили в місті Луцьку та в багатьох інших українських містах. Серед великих – тільки Львів пасе задніх. Коли ж чекати на нову систему оплати проїзду – і досі невідомо. Залишається тільки запастися терпінням та чекати, коли міська влада виконає обіцянки.  

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.