Субота, 20 Квітня, 2024

На вулиці Шкільній відсутні школи, а археологічні пам`ятки давно поховані під фундаментом новобудов

До рівненських архаїчних вуличок, яким, хоча й сильно спотвореним, але вдалося дожити до сучасних днів, відноситься і вулиця Шкільна. Захована за фасадами нових, великих бетонних велетнів, вона позбулася свого колишнього колориту, але зберегла назву й приховує секрети, які ще потрібно, як слід, вивчити. Далі розповідає «rivne-future.com.ua»

Слідів минулої епохи Рівного сьогодні практично не збереглося на цій одній з найстаріших вулиць нашого міста, яку колись населяли місцеві євреї. Та й сама вулицю важко помітити крізь стіни сучасних новобудов. Хоча знаходиться вона майже в самісінькому центрі міста. Вулиця Шкільна бере свій початок з дев`ятиповерхівки на Соборній, впираючись у стіни колишнього костелу (нині Зал камерної та органної музики). Вулиця виникла у Середньовічну епоху, коли володарі Рівного всіма можливими способами заохочували переселення євреїв, закликали їх займатися ремісництвом та торгівлею.

"

Чому саме Шкільна?

В тандемі з ще однією найстарішою вулицею міста – Замковою, Шкільна вдало організовувала єврейський квартал у самому серці Рівного. На цих двох вулицях будинки настільки тісно перепліталися, що одразу і не можна було сказати, яка будівля до якої відноситься. Вулицю назвали саме так як вона звучить і зараз через те, що на ній було дуже багато єврейських культових споруд – синагог і молитовних будинків. Синагоги розташовувалися поблизу будинків, де мешкали люди. Часто навіть і у них самих. При синагогах функціонували школи, де діти вивчали не лише грамоті, а й священну книгу євреїв Тору. До речі, з єврейської синагога перекладається як школа.

За всю свою історію вулицю перейменовували один раз. Фашистські окупанти називали її вулицею Грінченка – популярного українського мовознавця.

"

Вулиця родом із Середньовіччя, яка колись була островом

Науковці знайшли докази того, що вулиця у нашому місті зародилася ще в епоху Середньовіччя. Проте поселення на її території були і раніше. Під час реконструкції центру міста у 2003 році у  будівельному котловані між вулицями Соборною і Шкільною було знайдено залишки середньовічних будівель. За даними істориків та краєзнавців у сиву давнину, на місці сучасних вулиць Замкової та Шкільної був великий острів, оточений з усіх боків Устею. На її берегах і були поселення місцевих жителів. Археологи виявили, що у цьому районі існувало поселення ще у добу бронзового віку у другому тисячолітті до нашої ери.

Не реальна паніка розпочалася у науковців та краєзнавців міста під час реконструкції кварталу, де нині сквер Несвицької і підземний торговий центр.

Знищення унікальної знахідки

Саме на місці, де тепер стоїть пам`ятник Марії Несвицькій, Великій Княгині Рівненській, при проведенні земляних робіт було знайдено залишки древньої стіни I-II століття нашої ери. Тоді дехто з науковців стверджував, що цю стіну могли створити трипільці, які проживали на території України в IV-II тисячоліттях до нашої ери. А це могло стати невід`ємним доказом того, що Рівне – найстаріше місто в Україні. Геофізики з науковцями з краєзнавчого музею постановили, що стіна розташована півколом, і частина її тягнеться аж до парку ім. Т. Г. Шевченка. Як тільки про цю знахідку заговорили всі, тодішня місцева влада пообіцяла надати фінансування на всі дослідження, а забудовники навіть повідомили, що фрагмент стіни збережуть та засклять. Проте, на превеликий жаль, нічого з обіцяного не було виконано. Як завжди. Місцеву сенсацію успішно «забалакали». А феноменальна знахідка так і зникла під фундаментом новобудов.

Ходили чутки, що під час того будівництва, коли відбулося розчищення вулиці, що ближче до Соборної, було знайдено багато антикварних речей: золоті монети, срібні підставки для склянок, вироби із скла, стародавні кахлі. Але їх жоден рів нянин так і не побачив. Замість того щоб стати надбанням краєзнавчого музею, вони осіли у приватних колекціях. А на вулиці немає ані крихітної згадки про ці унікальні розкопки.

Цікаві факти про Шкільну

Головна синагога міста

"

 

"

Спорудою по якій одразу видно, що це вулиця Шкільна, залишається будівля колишньої Головної синагоги Рівного. Правда зараз, вона з усіх боків обліплена різноманітними магазинчиками та змінена усередині. Вона мало нагадує колишню споруду. Побудували її кінці XIX століття на розі Шкільної та Замкової у стилі модерн. При ній функціонувала школа.

У середині 30-х років минулого століття на вулиці під номером 27 значився молитовний дім кравців, а одразу за головною синагогою, під номером 37 – єврейський молитовний будинок «Bejs Gamedryscz». На даний момент на вулиці Шкільній під номером 39 діє Благодійний фонд об’єднання євреїв Волині.

Промислові будівлі на вулиці суду

На даній вулиці ніколи не було масштабних промислових об`єктів. Правда була лазня, яку фінансувала єврейська громада. Навпроти головної синагоги діяла макаронна фабрика. У середині 30-х років на вулиці постав будинок громадського (міського) суду, який і зараз функціонує. Там постійно на розгляді були незначні кримінальні та цивільні справи. У 1941-1944 роках у будинку суду розміщувався Верховний німецький суд. У стінах цієї установи 22 листопада 1943 року радянській диверсант Микола Кузнєцов здійснив черговий акт помсти окупантам — скарав на смерть помічника Коха у судових справах, надзвичайного комісара Альфреда Функе.

""

Під час Другої світової війни вулиця Шкільна потерпала від бомбардувань та руйнації. Особливо після визволення Рівного. Так як аж до кінця 1944 року фашисти продовжували вночі наступати на місто. Далі не обійшлося і без радянської влади. Ось чому до наших днів збереглося не так багато старовинних будівель. Та й ті зникають, як наприклад, будинок під номером 69. У середині 30-х років у ньому розміщувалася Спілка польських вчителів загальноосвітніх шкіл, яку очолював відомий у Рівному громадський і політичний діяч Якуб Гофман. Він був послом до польського сейму, головував у багатьох громадських організаціях, був краєзнавцем і дослідником Волині за покликанням. Редагований ним журнал “Рочник Волинський” містив унікальні історичні матеріали про наш край.

"

У 1939 році у цьому будинку діяла біржа праці. Радянська влада у січні 1940-го передала будівлю обласному Будинку вчителя. У період німецької окупації там існувала Рівненська українська організація «Просвіта». Зараз на місці цієї історичної будівлі зведений житловий будинок.

"

Шкода, що до наших днів так мало збереглося з старовинної давнини вулиці Шкільної. Поки ще все не зруйнували під лозунгом «осучаснення» потрібно прогулятися по цій вулиці. Можливо ще не всі таємниці приховали бетонні новобудови.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.